Moet je een nieuwe bril, maar weet je eigenlijk niet waar je moet beginnen met het ontwerp? Of is er voorgeschreven om een multifocale bril te nemen, maar weet je eigenlijk helemaal niet wat dat betekent? Óf moet je, en nu niet schrikken, misschien wel een leesbril? Al die brillenzorgen en niemand om je uit de brand te helpen. Gelukkig is dat probleem voorbij, want wij zijn hier én wij gaan je helpen met al je brillenzorgen. Dus, laten we snel beginnen.

Altijd modieus 

Laat me allereerst een zorg wegnemen die wel meer mensen hebben; een bril laat je er niet minder knap uitzien. Je moet een bril, zeker in onze hedendaagse maatschappij, minder zien als iets dat moet, en meer als een manier om jezelf te uiten. Natuurlijk is het een hulpmiddel, maar een bril is (zeker met alle soorten brillenmode tegenwoordig) ook gewoon een vorm van zelfexpressie. Je mag het dus ook zeker zo behandelen! Bij het uitzoeken van een bril kun je zo hip, modern of gewoontjes gaan als je zelf wil. Er zijn geen richtlijnen voor! Natuurlijk zit er theorie achter de gezichtsvorm van je hoofd en wat daar mooi bij staat, maar uiteindelijk is de keuze aan welke bril jou het mooist staat helemaal aan jou. Dus, als jij hem mooi vindt staan, dan staat hij mooi. 

Multifocaal 

Dan wat praktische dingetjes; je hebt de term ‘multifocaal’ misschien weleens voorbij zien komen, en wellicht moet een familielid (of jijzelf) zo’n bril. Of wellicht vraag je je gewoon af wat het is. Een multifocale bril is eigenlijk wat het woord zegt; het is een bril voor iemand die zowel bijziend als verziend is. Iemand die dus zowel van dichtbij als van veraf een gezichtsbeperking heeft. De bril heeft twee lagen in het glas; het bovenste gedeelte, waar je doorheen kijkt als je recht vooruitkijkt is afgesteld om het zicht te helpen dat veraf moeite heeft; en zodra je dan naar beneden kijkt door het lagere deel van het glas, dan kijk je door je leesglas. Het is eigenlijk een best ingenieus ontwerp. Een leesbril doet hetzelfde als de onderste helft van een multifocale bril, maar dan dus alleen voor mensen die van dichtbij niet goed kunnen zien. 

 

Een bril halen kan even spannend zijn, zeker als het de eerste keer is. Maar laat je niet ontmoedigen door die spanning! Het is ergens ook een leuk proces, waarin je de kans krijgt om niet alleen jezelf en je zicht te verlichten, maar ook nog eens een nieuw accessoire aan je garderobe toe te voegen. Dus, maak je niet te veel zorgen, geniet er ook een beetje van en kies een bril uit die bij jou past. Succes!